logo logo spacer english french
portugues german
netherlands spacer
swedish spacer
spacer
Accueil
Over
Information
News
Donate
Contacteer
 
  Ouders, wat doen
  Bibliotheek
  Meer info
  Andere hulp

Eerste stappen voor ouders

Wat te doen? Als U merkt dat Uw kind problemen heeft op school:

Heeft U met de leerkracht en de inspecteur gesproken?

Heeft U met Uw huisarts gepraat? - medische consulten worden doorgaans terugbetaald door de Caisse de maladie.

Is Uw kind onderzocht, getest?

Een professioneel onderzoek of een test is essentieel

  • Indien de leerkracht of de inspecteur denkt dat Uw kind getest moet worden is het gebruikelijk dat hij/zij doorgestuurd wordt naar SREA - Service Rééducatif Ambulatoire. Deze organisatie is nu bereid om een dyslexie-diagnose te erkennen en zal hulp aanbieden indien zij denken dat Uw kind dit nodig heeft.
  • Er is ook een Service Pédagogique Rééducative (110, avenue Gaston Diderich) voor kinderen die school lopen in Luxemburg stad.
  • Als Uw kind nog erg jong is (jonger dan 6 jaar) kan U contact opnemen met het Centre Logopédie.
  • Een orthophonist begrijpt de dyslexie-problemen het best. Er is een vereniging van onafhankelijke orthophonisten (ALO) maar hun onderzoeken zijn niet gratis.
  • Laat Uw kind's zicht en gehoor testen.
  • Als Uw kind aandacht-problemen heeft of hyperactief is contacteer EHK en SCAP.

Hulp vinden.

Als Uw kind reeds onderzocht is ga dan naar SREA. Normaal aanvaarden zij de diagnose en geven hulp, hetzij door naschoolse opvang hetzij door een Educateur aan te wijzen voor hulp op school. De resultaten variëren, afhankelijk van de opleiding en ervaring van de Educateur en van de samenwerking met de leerkracht.

Het ministerie van Onderwijs opent op dit ogenblik regionale hulpcentra om meer kinderen met problemen te kunnen helpen, vraag inlichtingen bij SREA of aan Uw inspecteur.

Orthophonisten kunnen Uw kind helpen met lezen en spelling maar dit wordt niet altijd terugbetaald.

Voor schrijfproblemen kunnen kinderen terecht bij een psychomotricien die zal helpen om de motoriek en schrijftechniek van Uw kind te verbeteren.

LOS ( Lehrinstitut füf Orthographie und Schreibtechnik)

c/o Marlene Lichtmess, Brotstrasse 33, D-54290 Trier.

Tel: +49 651 75975 fax: +49 651 75904 email:

Dit is een commerciële organisatie met kantoren in Dudelange, Esch en Trier, die naschoolse klassen in het Duits organiseert. De kinderen werken er gedeeltelijk met een gestructureerd PC-spelling programma en gedeeltelijk in groepjes met een leerkracht. De prijs bedraagt ongeveer 1500,- per jaar voor 2x anderhalf uur per week.

Een magische oplossing voor dyslexie bestaat niet. Dyslexie is niet te 'genezen' maar het betekent geenszins dat Uw kind dom is! Met de juiste hulp kan een persoon met dyslexie alles aan! Jammer genoeg is professionele hulp in Luxemburg erg beperkt. Het is de taak van alle ouders eraan te werken deze hulp in Luxemburg uit te breiden.

Wordt lid van Dyspel en steun ons werk.


 BALLOON LAUNCH COMPETITION


©2003 Dyspel : Important Legal Notices